Składniki:
• 4 małe kurczaki,
• 12 plastrów bekonu (wędzonki) usmażyć do lekkiego pofałdowania,
• pół kg obranych ziemniaków,
• duża garść świeżej szałwii, tymianku lub rozmarynu (każdy rodzaj dobry),
• 12 obranych ząbków czosnku,
• pół szklanki białego wina + 1 szklanka osobno,
• morska sól i świeżo mielony pieprz, oliwa.
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 220-230 C. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić lekko twardawe. Wyjąć tłuszcz (ile się da) z kurczaków. Umyć i osuszyć kurczaki papierowym ręcznikiem. Zimne ziemniaki pokroić grubo, przyprawić solą i pieprzem, dodać świeże zioła i trochę oliwy, aby tylko otoczyć ziemniaki. Wymieszać i nadziać tymi ziemniakami kurczaki. Położyć je na brytfance i obok obrany czosnek i piec pół godziny do zrumienienia skórki.
Następnie okryć dokładnie piersi kurczaków przygotowanym boczkiem, dodać pół szklanki wina do blaszki i piec dalsze 15 min. Wyjąć kurczaki z piekarnika i z brytfanki, odłożyć na 5 min.
Zebrać tłuszcz z sosu, ile się da, wlać szklankę wina. Zagotować zeskrobując przyrumienione resztki sosu z dna (najlepszy smak).
Odparować sos w ciągu kilku minut, aż nabierze smaku. Sos nie może być gęsty, ale smaczny. Można dodać na koniec troszkę śmietanki, jeśli ktoś chce, co doda smaku. Podawać z blanszowanym szpinakiem i ziemniakami wyjętymi z kurczaków.
Przygotowanie 50 min. pieczenie – 1 godz.