Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka na ostro z ryżem

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • szczypta szafranu
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka
  • imbiru
  • 600 g fasoli szparagowej
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka curry
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku
  • 2 goździki
  • 2 szklanki bulionu
  • 300 g pomidorów
  • 3 dymki

Sposób przyrządzenia:
Ryż wrzucić do 1/21 osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem 15 min. Masło rozpuścić z szafranem, pozostawić na chwilę na patelni, wymieszać z ryżem. Rondel z ryżem przykryć, wstawić do ciepłego piekarnika (temp. 50°C). Fasolę umyć, oczyścić, poobcinać końce, pokroić na małe kawałki. Papryczkę umyć, oczyścić, pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek, imbir, papryczkę, obsmażyć na małym ogniu. Dodać fasolę i pozostałe przyprawy. Mieszając smażyć 3 min. Wlać bulion, zagotować, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić na krążki. Pomidory i dymkę dodać do fasoli, dusić pod przykryciem jeszcze 5 min. Warzywa podawać z ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *