Składniki:
- 250 g ryżu
- szczypta szafranu
- sól
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka
- imbiru
- 600 g fasoli szparagowej
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka curry
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i kminku
- 2 goździki
- 2 szklanki bulionu
- 300 g pomidorów
- 3 dymki
Sposób przyrządzenia:
Ryż wrzucić do 1/21 osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem 15 min. Masło rozpuścić z szafranem, pozostawić na chwilę na patelni, wymieszać z ryżem. Rondel z ryżem przykryć, wstawić do ciepłego piekarnika (temp. 50°C). Fasolę umyć, oczyścić, poobcinać końce, pokroić na małe kawałki. Papryczkę umyć, oczyścić, pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek, imbir, papryczkę, obsmażyć na małym ogniu. Dodać fasolę i pozostałe przyprawy. Mieszając smażyć 3 min. Wlać bulion, zagotować, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić na krążki. Pomidory i dymkę dodać do fasoli, dusić pod przykryciem jeszcze 5 min. Warzywa podawać z ryżem.