Składniki:
- 800 g filetów z flądry
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 3 szalotki,
- 40 g masła,
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 400 ml śmietany
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę opłukać i osuszyć. Kilka małych gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Szalotki oczyścić i drobno pokroić. Kawałki ryby posypać 2 łyżkami posiekanej natki, zrolować i spiąć wykałaczkami. Szalotkę zeszklić na maśle, wlać wino, zagotować. Do gorącego wywaru włożyć rybę i zostawić na ok. 8 min. Roladki wyjąć z wywaru i odstawić w cieple miejsce. Do wywaru dodać śmietanę, zagotować, dodać resztę posiekanej pietruszki, sos doprawić solą i pieprzem. Roladki udekorować pietruszką.
Podawać z sosem i np. z dzikim ryżem.