Składniki:
• 1 kg kurczaka,
• 2 łyżeczki ziarna kolendry,
• 1 łyżeczka kurkumy,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 8 szalotek,
• 1 ząbek czosnku,
• 1-2 świeże czerwone papryczki chilli,
• 1 łyżeczka natki kolendry,
• 375 ml mleka kokosowego,
• 1 łyżeczka brązowego cukru,
• olej do głębokiego smażenia.
Sposób przyrządzenia:
1. Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje.
2. Kolendrę (nasiona) wsypać do miseczki, wymieszać z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzeć ziołami wymieszanymi z sola i odstawić.
4. Czosnek obrać i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroić. Przełożyć
do moździerza, dodać natkę kolendry i utrzeć na gładka pastę (możną również zemleć w młynku).
5. Pastę przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe i cukier, a następnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować
przez 2 min. Dodać kurczaka i gotować bez przykrycia przez 20-30 min., aż
kurczak będzie miękki, a sos prawie wyparuje. W połowie gotowania odwrócić
porcje kurczaka na druga stronę.
6. W garnku rozgrzać duża ilość oleju. Włożyć porcje kurczaka i smażyć przez
2-3 min. z każdej strony na zloty kolor. Podawać s sosem sambal.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.