Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca w boczku

Składniki:

  • 50 dkg cielęciny pieczeniowej
  • kilka plastrów boczku
  • 1/3 kostki masła
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1/2 cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    Umyte i osuszone mięso przyprawić, owinąć plastrami boczku, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, dodać obraną pokrojoną cebulę, podlać winem i dusić aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Mięso wyłożyć na półmisek. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i żółtkiem, sok z cytryny, dodać do pozostałego z duszenia mięsa sos, zagotować, przyprawić. Z mięsa na półmisku usunąć wykałaczki, pokroić w plastry, polać sosem i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *