Składniki:
- 20 dag mąki tortowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 4/5 kostki masła
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- łyżeczka kakao
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczką cukru waniliowego
- tabliczka czekolady
- 2 łyżeczki słodkiej śmietanki
- masło do formy
Sposób wykonania:
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz obie mąki.
Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
¾ ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem.
Natomiast do reszty ciasta dodać kakao, cukier puder oraz cukier waniliowy, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Po upieczeniu polać czekolada roztopioną z dodatkiem śmietanki.