Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka piaskowa z rodzynkami

Składniki:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 4/5 kostki masła
  • ¾ szkl. rodzynek
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżeczką cukru waniliowego
  • tabliczka czekolady
  • 2 łyżeczki słodkiej śmietanki
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym  nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku oraz obie mąki.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę oraz rodzynki, delikatnie połączyć.
    ¾ ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem.
    Natomiast do reszty ciasta dodać kakao, cukier puder oraz cukier waniliowy, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
    Po upieczeniu polać czekolada roztopioną z dodatkiem śmietanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *