Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru pudru
- ½ szkl. mąki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- op. cukru waniliowego
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
- cukier puder
Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem cukru pudru po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier waniliowy.
Gdy składniki się polaczą dodać jeszcze budyń, proszek do pieczenia oraz obie maki.
Delikatnie połączyć po czym przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
W między czasie do musu jabłkowego dodać rodzynki, daktyle i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Po upieczeniu, ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć je musem jabłkowym.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.