Składniki:
- 50 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy
- 1litr serwatki
- pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki grubo mielonej żytniej mąki
- 2 jajka na twardo
- 1/2 szklanki rzeżuchy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- pieprz czarny
- sól
Sposób przyrządzenia:
Oczyścić włoszczyznę,drobno pokroić i włożyć do garnka razem z boczkiem.Zalać 5 szklankami gorącej wody.Wywar ugotować,a następnie wlać doinnego garnka przez gęste sitko.Serwatkę wymieszać z mąką,tak by nie powstały grudki.Następnie wlać do gorącego,ale nie gotującego się wywaru.Dodać rozgnieciony ząbek czosnku,doprawić do smaku solą,pieprzem i kminkiem.Wywar raz jeszcze zagotować i podprawić śmietaną.Wlać do miseczek.Do każdej porcji włożyć po trzy plasterki jajka na twardo i pokrojoną kiełbasę.Posypać odrobiną rzeżuchy.
SMACZNEGO ŻYCZY SARA !!!!!