Składniki:
• 25 dag mąki
• 12 dag miodu
• 10 dag cukru
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki cynamonu i goździków
• rodzynki
Wykonanie:
Miód rozpuścić w garnuszku, utrzeć z cukrem i jajem.
Mąkę zmieszać z przyprawami (cynamon, utarte goździki).
Dodać mąkę do miodu, wyrobić ciasto, rozwałkować. Wycinać z niego serca, pomalować je glazurą, udekorować rodzynkami.
Piec na jasny kolor.
Glazurę przyrządza się następująco: ubić białko na bardzo sztywną pianę, następnie ucierając ją dodawać powoli 10 dag cukru pudru.
Dodać cukier waniliowy, łyżeczkę kakao lub więcej, a także trochę soku czy galaretki z czarnych porzeczek (glazura będzie wówczas czerwona lub różowa).
Napełnić glazurą tubkę z grubego papieru pergaminowego i wyciskając ją – dekorować ciastka czy pierniczki kreskami, kropkami lub innym wzorkiem.
2 comments for “Pierniki miodowe”