Składniki:
- 30 dkg brukselki
- 1 cebula
- 8 sztuk śliwek suszonych
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka ostrej musztardy
- ½ szklanki śmietany
- sól, cukier, pieprz do smaku
- sok z cytryny
- kilka sztuk pomidorków dekoracyjnych
- ½ czerwonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę oczyścić, umyć , osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić w talarki .Cebulę obrać i pokroić w talarki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki. Śliwki namoczyć na kilka godzin, wydrylować i pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z sosem przygotowanym ze śmietany i musztardy , doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, wyłożyć do salaterki ozdobić paskami czerwonej papryki i pomidorkami.