Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tilapia z grila ( z dodatkami)

Skład:

  • 20dkg filetu tilapii
  • szczypta mielonego kminu
  • szczypta mieszanki cayenne, tyleż czerwonej słodkiej papryki, soli
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać grill. Filet przeciąć wzdłuż na pół, posypać przyprawami, posmarować oliwa i grilować 3-4 min każdą stronę. Podając na talerz nałożyć warstwę sosu, rybę ułożyć po środku jeden kawałek na drugim, pokryć sałatką i ozdobić cząstkami mandarynki wokoło. Podawać z sałatką z tilapii i sosem jogurtowym z orzeszkami cashew. (nerkowiec zachodni)

Sałatka z tilapii
Skład:

  • 1 mandarynka
  • 1/2 szklanki rzeżuchy wodnej ( rukwi )
  • 1 łyżeczka startej skorki mandarynki
  • 2 – 3 łyżki surowego buraka krojonego w zapałkę
  • 1 łyżka orzeszków prażonych cashew

Sposób przyrządzenia:
Umyć mandarynkę, zdrapać skórkę, obrać i wyciąć cząstki między błonkami, odrzucić pestki.
Wymieszać rzeżuchę, startą skórkę i buraczki, dodać orzeszki. Sałatką
posypać danie ozdabiając cząstkami mandarynki.

Sos z jogurtu z orzeszkami cashew
Skład:

  • 3,5 szklanki naturalnego jogurtu
  • sok z 6 limonek
  • półtora pęczka natki imbiru (można zastąpić pietruszka)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 4 łyżki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładko, doprawić do smaku.

tlum. Anerite
( z pokazu kulinarnego "Date Plate" w Chicago)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *