Skład:
- 20dkg filetu tilapii
- szczypta mielonego kminu
- szczypta mieszanki cayenne, tyleż czerwonej słodkiej papryki, soli
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać grill. Filet przeciąć wzdłuż na pół, posypać przyprawami, posmarować oliwa i grilować 3-4 min każdą stronę. Podając na talerz nałożyć warstwę sosu, rybę ułożyć po środku jeden kawałek na drugim, pokryć sałatką i ozdobić cząstkami mandarynki wokoło. Podawać z sałatką z tilapii i sosem jogurtowym z orzeszkami cashew. (nerkowiec zachodni)
Sałatka z tilapii
Skład:
- 1 mandarynka
- 1/2 szklanki rzeżuchy wodnej ( rukwi )
- 1 łyżeczka startej skorki mandarynki
- 2 – 3 łyżki surowego buraka krojonego w zapałkę
- 1 łyżka orzeszków prażonych cashew
Sposób przyrządzenia:
Umyć mandarynkę, zdrapać skórkę, obrać i wyciąć cząstki między błonkami, odrzucić pestki.
Wymieszać rzeżuchę, startą skórkę i buraczki, dodać orzeszki. Sałatką
posypać danie ozdabiając cząstkami mandarynki.
Sos z jogurtu z orzeszkami cashew
Skład:
- 3,5 szklanki naturalnego jogurtu
- sok z 6 limonek
- półtora pęczka natki imbiru (można zastąpić pietruszka)
- 6 dużych ząbków czosnku
- 4 łyżki mielonego kminu
- 1 łyżeczka cayenne
- 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki morskiej soli
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładko, doprawić do smaku.
tlum. Anerite
( z pokazu kulinarnego "Date Plate" w Chicago)