Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa drobiowego
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 30 dkg żółtego sera Gouda
- ½ kg pieczarek
- 2 czerstwe bułki
- szczypta tymianku
- szczypta bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć, odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, i obraną posiekaną w kosteczkę cebulką. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Tak przygotowaną masę dokładnie wyrobić. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć na małej ilości oliwy, dodać do masy mięsnej. Żółty ser pokroić w kostkę i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.