Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 średni kalafior
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula kilka różyczek brokułów kilka strączków młodej fasolki szparagowej
- 1 mały topiony serek (śmietankowy)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- Curry, vegeta
- kilka łyżek oleju mąka
- natka pietruszki
Uwaga: można użyc mrożonej mieszanki warzywnej.
Wykonanie:
Piersi pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Dodać przyprawę curry, przyprawić vegetą. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do chwili aż cebula nabierze szklistego wyglądu. Następnie dolać 2-3 szkl. wody i gotować na niewielkim ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę, która podczas gotowania odparowała.W tym czasie najlepiej na parze ugotować wszystkie warzywa. Następnie w podgotowanym sosie rozpuszczamy topiony serek, oraz dodajemy śmietanę. Zagotować i ew. doprawić do smaku curry i vegetą. Do sosu przekładamy ugotowane wcześniej warzywa i delikatnie mieszamy. Całosć posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub grubym makaronem.
Przepis nadesłała na II edycję Konkursu Renata Dusza
3 comments for “Kurczak „Zachód słońca””