Składniki:
- 3 udka kurczaka lub piersi (może też być inne mięso)
- 2 szkl. ryżu
- 6 duzych marchewek
- sól, vegetka
- 1 duża cebula
- tłuszcz do smażenia
- bulion z kostki (ok.3 szklanki)
Wykonanie:
Mięso podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą doprawiając do smaku vegetką. Marchewkę oczyścić i zetrzeĆ na jarzyniarce o grubych oczkach. Ryż wypłukać. Usmażone udka oddzielić od kości i pokroiĆ na niewielkie kawałki. Przełozyć do garnka wraz z tłuszczem powstałym podczas smażenia mięsa. Na mięso układamy warstwę z utartej marchewki. Tę z kolei zasypujemy ryżem. Całość zalewamy gorącym bulionem z kostki. Następnie garnek przykrywamy. Stawiamy go na maleńkim ogniu i gotujemy, a własciwie parujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Po ugotowaniu nakładamy w ten sam sposób, co sałatkę warstwową. Najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu. Wtedy należy danie odsmazyć na patelni.
Przepis nadesłała na II Edycję konkursu Renata Dusza
1 comment for “Pyszne danie jednogarnkowe 2”