Skład:
- 8 dużych twardych cierpkich gruszek
- 30 dkg mielonej wieprzowiny
- jajko
- mała cebula
- pół kostki bulionu
- 2 ziarnka jałowca
- Sól pieprz, papryka, sól czosnkowa
- łyżka masła
- tłuszcz do cebuli
Sposób wykonania:
Rozpuścić bulion w szklance wody, dodać paprykę i rozgnieciony jałowiec.
Obrać gruszki, przeciąć na pół, usunąć gniazda i włożyć gruszki do bulionu
na pół godz. Nie gotować. Zeszklić posiekana cebule na tłuszczu, połączyć z
mięsem, doprawić sola, sola czosnkowa i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić
łyżka, wyrobić kulki. Wyjąć połówki gruszek z bulionu, napełnić je kulkami.
Ułożyć gruszki w rondlu nadzieniem do góry, dodać masło i zalać bulionem z
gruszek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Doprawić sos do smaku,
podawać z sypkim ryżem lub ziemniakami.