Składniki :
4 duże jabłka
1 łyżka cukru
aromat cytrynowy
2 gożdziki
1 szklanka mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
2 żółtka
zamiast aromatu można dać skórkę z 1 cytryny.
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru, gożdzikami i skórką cytrynową. Do wrzątku włożyć jabłka. Gdy zmiękną, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i ułożyć na talerzykach. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotujacego się mleka wlewać powoli mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnego mleka. Mieszać, aby nie powstały grudki. Po zagotowaniu odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami i polać sosem przestudzone jabłka. Ochłodzić i oziębić w lodówce.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Jabłka z sosem waniliowym”