Porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
• 4 kwaśne jabłka,
• 20 dag sera brie,
• 3 jaja,
• 3 łyżki śmietanki 30 procentowej,
• 3 łyżki mleka,
• sok z 1 cytryny,
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
• 1 łyżka cukru,
• 2 łyżki białego wytrawnego wina,
• sól,
• biały pieprz,
• masło do posmarowania formy.
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć, odkroić górną część z ogonkiem, wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu. Skropić sokiem z cytryny. Wierzchy jabłek zachować. Miąższ z jabłek posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać wino, wymieszać z drobno pokrojonym serem brie. Napełnić farszem jabłka. Jaja roztrzepać ze śmietanką i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem dopełnić wydrążone, wypełnione farszem jabłka, przykryć odciętymi wierzchami, posypać cukrem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć jabłka, wstawić do ogrzanego do temp. 180 stopni piekarnika, na 15 min. Podawać gorące.
Przepis nadesłała na II edycję konkursu Renata Dusza (rendus)