Składniki:
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 4 cienkie steki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry sera gouda
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia
- gałka muszkatołowa
- 2 pomidory
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, mięso dokładnie umyć i osuszyć, a następnie każdy stek przeciąć wzdłuż w połowie grubości ( nie do końca!) i rozłożyć. Doprawić mięso solą pieprzem, natrzeć roztartym czosnkiem. W środek każdego steku włożyć plaster złótego sera. Kawałki mięsa nałożyć na siebie i spiąć wykałaczką. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, smażyć steki z każdej strony po 6-8 minut.W tym czasie podsmażyć rozmrożony szpinak na reszcie tłuszczu, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Przełożyć na talerze i podawać razem ze stekami. Każdy talerz ozdobić ćwiartkami pomidora. Idealnie smakuje z ziemniakami z wody Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)