Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń faszerowana jajecznicą

Składniki:


• 1 kg rostbefu
• 10 dag baleronu
• 5 jajek
• 10 dag słoniny
• 2 cebule
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżeczka oregano
• ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
• ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
• sól

Wykonanie:
Mięso umyć, osączyć i przeciąć wzdłuż włókien (nie do końca) tak aby powstał duży prostokątny płat. Baleron pokroić w kostkę. Jajka umyć, roztrzepać widelcem, dodać baleron. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć jajka z baleronem.
Płat mięsa posolić, posypać przyprawami. Rozłożyć na nim równą warstwę jajecznicy, zwinąć w rulon, obwinąć nitką i obrumienić na pozostałym oleju. Następnie zdjąć nitkę przełożyć pieczeń do brytfanny i przykryć słoniną pokrojoną w paski.
Cebulę obrać pokroić w talarki i ułożyć obok wołowiny. Mięso piec ok. 80 minut w piekarniku w tem. 180 stopni. Pieczeń podawać na ogrzanym półmisku w całości lub pokrojoną w plastry. Do dekoracji możemy użyć liści sałaty i ćwiartek pomidorów.

Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *