Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kaczka
  • ½ kg makaronu
  • 30 dkg suszonych śliwek
  • sok z 1 dużej cebuli
  • ½ szklanki wywaru drobiowego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Kaczkę włożyć na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski z zimną wodą, osączyć. Kaczkę natrzeć solą i sokiem z cebuli. Ugotować makaron , odcedzić przelać zimną wodą. Śliwki namoczyć około 30 minut. Kilka odłożyć do sosu. Resztę przekroić na połówki, wymieszać z makaronem i nadziać kaczkę. Zaszyć otwór. Włożyć do naczynia żaroodpornego , podlać rosołem i zapiec około 60 minut, podczas pieczenia podlewać wytworzonym się sosem. Po tym czasie włożyć do sosu pozostałe śliwki i pozostawić jeszcze w piekarniku. Na końcu dodać śmietanę delikatnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *