Składniki:
- 1 kaczka
- ½ kg makaronu
- 30 dkg suszonych śliwek
- sok z 1 dużej cebuli
- ½ szklanki wywaru drobiowego
- 3-4 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę włożyć na kilka sekund do wrzątku, przełożyć do miski z zimną wodą, osączyć. Kaczkę natrzeć solą i sokiem z cebuli. Ugotować makaron , odcedzić przelać zimną wodą. Śliwki namoczyć około 30 minut. Kilka odłożyć do sosu. Resztę przekroić na połówki, wymieszać z makaronem i nadziać kaczkę. Zaszyć otwór. Włożyć do naczynia żaroodpornego , podlać rosołem i zapiec około 60 minut, podczas pieczenia podlewać wytworzonym się sosem. Po tym czasie włożyć do sosu pozostałe śliwki i pozostawić jeszcze w piekarniku. Na końcu dodać śmietanę delikatnie wymieszać.