Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk w sosie czosnkowo-jabłkowym

Składniki:

  • 1 duża pierś z indyka
  • 4 łyżki miodu
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 jabłka
  • przyprawa do indyka
  • przyprawa curry
  • zioła prowansalskie
  • bazylia, słodka papryka proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

    Sposób przyrządzenia:
    Przyrządzić marynatę: oliwę wymieszać z przyprawą z indyka, dodać przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, i zioła. Mięso natrzeć marynatą, włożyć na 12 godzin do lodówki. Indyka obsmażyć na oliwie, potem wlać oliwę z marynaty i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać szklanką wody i przykryć. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do duszonego indyka i dusić 45 minut. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dodać miód, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *