Składniki:
- 1 duża pierś z indyka
- 4 łyżki miodu
- 4-5 ząbków czosnku
- 3-4 jabłka
- przyprawa do indyka
- przyprawa curry
- zioła prowansalskie
- bazylia, słodka papryka proszku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Przyrządzić marynatę: oliwę wymieszać z przyprawą z indyka, dodać przyprawę curry, słodką paprykę w proszku, i zioła. Mięso natrzeć marynatą, włożyć na 12 godzin do lodówki. Indyka obsmażyć na oliwie, potem wlać oliwę z marynaty i jeszcze chwilę smażyć. Następnie zalać szklanką wody i przykryć. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, wrzucić do duszonego indyka i dusić 45 minut. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dodać miód, dokładnie wymieszać. Podawać z ziemniakami.