Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierś z indyka w miodzie na ostro

Składniki:

  • 1 duża pierś z indyka/pokrojona na kawałki/
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • szklanka mąki do panierowania
  • 1 litr mleka
  • 5 łyżek płynnego miodu


 

Sposób przyrządzenia:
mięso umyć, osuszyć i natrzeć wymienionymi przyprawami i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz wraz z obranymi ząbkami czosnku, gdy się zrumienią ,odłożyć. Na tłuszcz kłaść kawałki mięsa oprószone mąką i zrumienić na złocisty kolor. Zmniejszyć ogień i zalać mięso mlekiem wymieszanym z miodem, przykryć przykrywką i dusić około30 minut. Sos powinien być lekko pikantny o posmaku słodyczy. Dobrze smakuje z ryżem ugotowanym nasypko i sezonową łagodną surówką.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *