Składniki:
- 1 duża pierś z indyka/pokrojona na kawałki/
- 6 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka ostrej mielonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- szklanka mąki do panierowania
- 1 litr mleka
- 5 łyżek płynnego miodu
Sposób przyrządzenia:
mięso umyć, osuszyć i natrzeć wymienionymi przyprawami i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać tłuszcz wraz z obranymi ząbkami czosnku, gdy się zrumienią ,odłożyć. Na tłuszcz kłaść kawałki mięsa oprószone mąką i zrumienić na złocisty kolor. Zmniejszyć ogień i zalać mięso mlekiem wymieszanym z miodem, przykryć przykrywką i dusić około30 minut. Sos powinien być lekko pikantny o posmaku słodyczy. Dobrze smakuje z ryżem ugotowanym nasypko i sezonową łagodną surówką.