Składniki:
- 40 dkg wędzonego boczku
- 80 dkg marchewki
- 40 dkg selera
- 2 duże pory
- 4 cebule
- 4 łyżki masła
- 1 ½ kg ziemniaków
- przyprawa typu Vegeta
- pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchew i seler umyć. Marchew pokroić w cienkie plasterki, seler pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i posiekać. Warzywa dusić na rozgrzanym maśle około 5-10 minut, zalać 1 ½ litrem wody i gotować 30 minut, następnie zmiksować Doprawić do smaku Vegetą i pieprzem. Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, pory umyć pokroić w krążki, dodać do zmiksowanych warzyw i jeszcze gotować 30 minut. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na suchej patelni. Skwarki osączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać przed podaniem.