Składniki:
- 400 g roszponki
- 400 g wędzonego łososia
- 8 cząstek cytryn
Dressing
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżki musztardy
- 125 ml oliwy z oliwek
- 1 ugotowany ziemniak
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Roszponkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
Na niej położyć kawałki łososia i cytryny.
Następnie cebule oraz natkę pietruszki drobno posiekać po czym dodać sok z cytryny, ocet winny oraz musztardę.
Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze oliwę z oliwek, dokładnie połączyć.
Na sam koniec dodać rozgnieciony ziemniak.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
Powstałym dressingiem polać sałatkę.