Składniki:
- 6 skrzydełek
- 6 udek
- 3 plastry boczku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- natka kolendry
- gałązki bazylii
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Boczek pokroić i wytopić z niego tłuszcz na rozgrzanej patelni, wówczas dodać posiekaną cebulę i ją zarumienić.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz kolendrą.
Następnie z udek i skrzydełek wyjąć kości a w ich miejsce włożyć podsmażoną cebulkę i boczek, spiąć wykałaczką.
Całość skropić olejem i oprószyć solą, pieprzem oraz papryką.
Odstawić na 20 minut a w między czasie cukinię oraz pomidory pokroić w kostkę i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
Oprószyć je jeszcze solą oraz pieprzem i ułożyć na nich udka i skrzydełka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec około 20 minut.
W połowie pieczenia odwrócić.