Składniki:
- 2 dag suszonych grzybów
- 50 dag buraków
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 2 l bulionu
- 1 szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki tłuszczu
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ocet winny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Namoczone grzyby ugotować do miękkości po czym je odcedzić i drobno posiekać.
Następnie buraczki zalać wodą i ugotować, wówczas je odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce.
Cebulę posiekać a włoszczyznę pokroić w paseczki po czym podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
Zalać wywarem, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie.
Doprawić do smaku solą i ugotować, wówczas dodać buraki oraz grzyby.
Doprawić octem i na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką,
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Trzymać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut i doprawić do smaku.