Składniki:
- 4 filety cielęce
- 70 g mąki
- 1 łyżka oliwy
- 25 g masła
- starta skórka i sok z 1 cytryny
- ¾ szkl. wytrawnego białego wina
- ¾ szkl. bulionu
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Filety lekko stłuc tłuczkiem po czym obtoczyć je w mace wymieszanej z przyprawami.
Obsmażyć je na rozgrzanej oliwie i maśle, wówczas zdjąć je z ognia a na tą samą patelnie wlać bulion oraz wino i dodać sok oraz skórkę z cytryny.
Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty.
Po tym czasie ponownie włożyć mięso podgrzać, przełożyć na półmisek.
Oprószyć solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.