Składniki:
- 4 kawałki goleni cielęcej
- 150 g mąki
- 8 łyżek oliwy
- 25 g masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 szkl. wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów
- 1 szkl. bulionu wołowego
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć mąką po czym obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Następnie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojony seler, marchewkę oraz czosnek i smażyć około 3 minut.
Po tym czasie wlać bulion, wino oraz pomidory razem z zalewą.
Wrzucić jeszcze listki laurowe i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać powstałym sosem mięso.
Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 2 godziny.