Składniki:
- 4 kotlety baranie
- 50 dag kiszonej kapusty
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek smalcu
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kotlety rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąką.
Następnie podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, wówczas dodać posiekaną cebulę, gdy się zarumieni podlać całość wodą i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć a na patelnię wrzucić kapustę, dusić kilkanaście minut.
Brytfannę natłuścić i układać w niej na przemian kapustę i mięso, posypując roztartym czosnkiem.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie zalać całość śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze około 10 minut.