Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- kostka masła
- 4 jajka
- mleko
- 2 łyżki cukru
- sól
- tłuszcz
Masa:
- 1,5 kg białego sera twarogowego
- ½ kostki margaryny
- 2 cebule
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kilka łyżek mąki wymieszać z cukrem, drożdżami oaz mlekiem.
Powstały rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie reszty składników wyrobić ciasto dodając wyrośnięty rozczyn.
Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto formie wysmarowanej tłuszczem.
Następnie ser rozetrzeć po czym dodać do niego jajka, zeszkloną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.
Powstałą masę rozłożyć na cieście.
Posypać całość jeszcze serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę.