Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kołacz z serem

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • mleko
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • tłuszcz

    Masa:

  • 1,5 kg białego sera twarogowego
  • ½ kostki margaryny
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kilka łyżek mąki wymieszać z cukrem, drożdżami oaz mlekiem.
    Powstały rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
    W między czasie reszty składników wyrobić ciasto dodając wyrośnięty rozczyn.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
    Po tym czasie wyłożyć ciasto formie wysmarowanej tłuszczem.
    Następnie ser rozetrzeć po czym dodać do niego jajka, zeszkloną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.
    Powstałą masę rozłożyć na cieście.
    Posypać całość jeszcze serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *