Składniki:
• 1 spora gęś
• 3 łyżeczki soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 2 cebule
• 1 główka czerwonej lub białej kapusty
• 2 kwaśne jabłka
Sposób przyrządzenia:
Gęś podzielić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Blachę wysmarować masłem, położyć na niej gęś i wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 C, piec, aż będzie prawie miękka, około 2 godziny. W międzyczasie poszatkować kapustę i obraną cebulę. Następnie zlać 6 łyżek tłuszczu spod gęsi do szerokiego, płaskiego garnka, włożyć kapustę i cebulę, dusić na małym ogniu 20 minut mieszając kilkakrotnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do kapusty, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać, ułożyć pieczone kawałki gęsi na kapuście, dusić jeszcze około godziny na wolnym ogniu.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Gęś z kapustą”