Składniki:
• 1 gęś
• 1 kg jabłek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• kilka gałązek natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz majerankiem i czosnkiem roztartym z solą, po czym odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godzinę (można na noc). Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych, gęś napełnić jabłkami, zaszyć, włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody. Piec około 1.5 godziny początkowo w temperaturze 250 C. Często podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień. Upieczoną gęś podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami i polać sosem do pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce. Potrawę ozdobić gałązkami natki pietruszki.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.