Składniki:
- 2 pęczki włoszczyzny
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 cienkie kotlety schabowe
- 2 łyżki masła klarowanego
- ¼ l bulionu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Włoszczyznę obrać i pokroić w kostkę, którą wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Po tym czasie dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W między czasie kotlety natrzeć solą oraz pieprzem po czym na kawałkach mięsa ułożyć warzywa.
Zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczką.
Następnie obsmażyć roladki na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion i dusić pod przykryciem około 40 minut.
Gotowe roladki wyjąć a do sosu dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i doprawić do smaku.