Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- ½ szkl. jasnego piwa
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- ząbek czosnku
- smalec
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Czosnek drobno posiekać i wrzucić go do piwa.
Dodać jeszcze sól oraz pieprz.
Powstałą marynatą zalać mięso i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie kotlety wyjąć z marynaty, obtoczyć je w roztrzepanym jajku po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W między czasie do śmietany dodać ulubione zioła, doprawić jeszcze pieprzem do smaku i zalać nią kotlety.
Trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.