Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z jeżynami w piance

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag jeżyny
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz  

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem oraz masłem po czym dodać mąkę i całość dokładne wyrobić.
    Wstawić ciasto do lodówki ma 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć i rozwałkować.
    Przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
    W między czasie oczyścić jeżyny z szypułkami.
    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jeżyny i zalewamy całość białkami ubitymi na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
    Wstawić ponownie do piekarnika i piec, aż piana się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *