Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w marchewce

Składniki:

  • 400 g przedniej wołowiny
  • wywar mięsny
  • 100 g marchwi
  • 0,2 l deserowego czerwonego wina
  • 20 g przecieru pomidorowego
  • 50 g wędzonej słoniny
  • 1 łyżka smalcu
  • 30 g mąki
  • czerwona papryka w proszku
  • 1 cebulka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Słoninę pokroić w kostkę po czym zarumienić na rozgrzanym smalcu, wrzucić mięso pokrojone w kostkę, obsmażyć, wówczas oprószyć mąką jeszcze trochę obsmażyć i podlać wywarem oraz dodać przecier pomidorowy.
    Całość wymieszać i pozostawić na małym ogniu do miękkości składników.
    W trakcie duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką w proszku, podlewając co jakiś czas winem.
    Przed podaniem udekorować plasterkami cebuli i posypać posiekaną natką pietruszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *