Składniki;
- 40 dag gotowanych buraków ćwikłowych
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka kminku
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- 6 szklanek bulionu mięsnego
- 2 puszki czarnej konserwowej
- 1 łyżka octu winnego
- ½ szklanki śmietany kremowej
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia;
Cebule obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule, skórkę z pomarańczy, kminek, smażyć kilka minut mieszając aż cebula się zeszkli. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu wymieszać zawartość patelni i buraki, dodać bulion mięsny, fasolę, ocet winny, gotować przez ok.10 minut, zabielić śmietaną. Przed dodaniem posypać zieleniną.