Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z gruszkami

Składniki;

  • 2 małe laski cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • wino czerwone wytrawne 300 ml
  • 2/3 szklanki wody
  • skórka i sok z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 4 twarde gruszki
  • lody lub słodzony jogurt

    Sposób przyrządzenia;
    Laski cynamonu pokruszyć. Wymieszać w małym rondlu  cynamon, cukier, wino, wodę, oraz sok i skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gruszkę dokładnie umyć, obrać ze skórki i oczyścić, ściąć wierzchołek. Gruszki umieścić w  wcześniej przygotowanym syropie, gotować powoli pod przykryciem ok.20 minut. Tak przygotowane gruszki podawać na talerzykach deserowych polać syropem w którym się gotowały, udekorować skórkami cytryny, z dodatkiem lodów lub schłodzonego jogurtu.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *