Składniki:
- 3 plastry schabu
- 3 kawałki (podłużne sera żółtego)
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- wykałaczki lub nitka
Sposób przyrządzenia:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem (aby wyszły jak najcieńsze), przyprawić. Rozgrzać tłuszcz i z jednej strony plastry podsmażyć mocno z drugiej leciutko. Zdjąć z patelni i poczekać aż ostygną. Na stronę dobrze wypieczoną nakładamy masło ( można rozsmarować ale niekoniecznie) i kawałek żółtego sera. Zwinąć i spiąć wykałaczką lub obwiązać nitką tak aby ser po roztopieniu nie wypłynął. Tak zwinięte Zanurzyć w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni.