Składniki:
- 1,5 kg żeberek wołowych pociętych na odcinki o długości około 10 cm
- liście sałaty lodowej lub masłowej
Marynata:
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ½ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
- 2 łyżki wyprażonego sezamu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6 rozgniecionych w prasce ząbków czosnku
- 5 szalotek z zielonym szczypiorem
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje po 1 lub 2 żeberka. Składniki marynaty wymieszać. Żeberka włożyć do grubej plastikowej torby, dodać marynatę, zamknąć torbę i przez chwilę nią potrząsać aby zawartość się wymieszała. Odłożyć na minimum 4 godziny do lodówki. Piec na mocno rozgrzanym grillu przez około 1 minutę z każdej strony. Podawać zawinięte w liście sałaty.