Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z wątroby cielęcej lub wieprzowej

Składniki:

  • 1 kg wątroby
  • wędzony boczek pokrojony w cienkie plastry
  • 4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżeczki mielonego kminku
  • Sól

    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbkę oczyścić z błon i żył, zalać mlekiem, odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wątróbkę odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku około 2,5 cm, posypać przyprawami (bez soli jeśli boczek jest słony) odstawić na 30 minut. Tak przygotowane kawałki wątroby owijać w plastry boczku i nabijać na szpadki metalowe lub wcześniej namoczone w wodzie szpadki drewniane. Piec na dobrze nagrzanym grillu po około 5 minut z każdej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *