Składniki:
- 10 odwłoków krewetek tygrysich
- 2 szklanki rozdrobnionej sałaty lodowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do głębokiego smażenia
- cytryna i szczypior do dekoracji
Mieszanka przyprawowa:
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego (białego i czarnego)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta przyprawy 5 smaków – opcjonalnie
Sposób przyrządzenia:
Krewetki dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na patelni mocno rozgrzać olej, każdą krewetkę obtoczyć w mące kukurydzianej, smażyć 3 minuty. Obsączy z nadmiaru oleju, przyprawić mieszanką przypraw. Półmisek wyłożyć rozdrobnioną sałatą, na niej ułożyć krewetki, udekorować szczypiorem i cytryną.