Składniki:
- 300 g kalmarów
- 5 pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 szkl. bulionu z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- ½ szkl. ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- szczypta cukru
- pieprz
Sposób wykonana:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidory, papryczkę chili ora paprykę w proszku.
Całość wymieszać i podlać winem i dusić około10 minut.
Po tym czasie dodać kalmary pokrojone w krążki oraz ryż.
Cały czas mieszając trzymać na ogniu kilka minut po czym wlać bulion.
Gotować około 20 minut do miękkości kalmarów i ryżu.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
1 comment for “Kalmary z ryżem i pomidorami”