Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywny knedel

Składniki:

  • 150 g różyczek kalafiora
  • 150 g zielonego groszku
  • 150 g młodej marchewki
  • 150 g boczniaków
  • 6 jajek
  • 80 g masła
  • 6 czerstwych pszennych bułek
  • mleko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • masło
  • sól

    Sposób wykonania:

    1. Marchewkę oraz grzyby pokroić  w kostkę i wrzucić na patelnie z łyżką rozgrzanym masłem razem z groszkiem i kalafiorem podzielonym na różyczki.
      Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut i przełożyć do miski.
      W między czasie żółtka utrzeć z resztą masła i dodać jarzyn i grzybów.
      Następnie białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników.
      Nie przerywając mieszania dodać tyle bułki aby masła stała się zwarta.
      Przełożyć ją na lniana serwetę wysmarowaną masłem.
      Zwinąć i zaszyć bawełnianą nicią.
      Włożyć knedel do dużego garnka z osoloną wodą i gotować na małym ogniu około 1 godziny.
      Przed podaniem pokroić na plastry i polać roztopionym masłem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *