Składniki:
- 6 żółtych papryk
- 100 g ryżu
- 6 suszonych prawdziwków
- 5 suszonych prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 żółtka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić je i drobno posiekać po czym wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i poddusić.
W między czasie ugotować ryż na półtwardo.
Następnie świeże grzyby pokroić w kostkę, dodać do nich ryż oraz podduszone grzyby.
Wrzucić jeszcze posiekana paprykę oraz żółtka.
Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając bułkę tartą – tyle aby farsz był kleisty.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z papryk odciąć szypułki i wydrążyć gniazda nasienne.
Napełnić je farszem, przykryć odciętymi daszkami i dusić na małym ogniu około 40 minut.