Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona kapusta duszona ze śliwkami

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 1 cebula
  • 3-4 goździki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów

Sposób wykonania:

  1. Śliwki oraz rodzynki zalać kilkoma łyżkami wina i odstawić na chwilę.
    W między czasie poszatkować kapustę po czym przesmażyć ją na rozgrzanym maśle.
    Następnie dodać do niej miód, skropić sokiem z cytryny oraz wodą.
    Wrzucić jeszcze cebulę w którą wbić goździki oraz sól do smaku.
    Na koniec  zalać całość winem i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie dodać rodzynki i śliwki oraz obrane jabłka pokrojone w słupki.
    Całość wymieszać i dusić jeszcze 15-20 minut.
    Przed podaniem wyjąć cebule i zagęścić całość mąka wymieszaną z odrobiną wody.
    Gdy potrawa będzie już na talerzach posypać jeszcze posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *