Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jarzyny i grzyby smażone w cieście

Składniki:

  • 20 dag kalafiora
  • 20 dag brokułów
  • 20 dag cukinii
  • 20 dag boczniaków
  • 20 dag pieczarek
  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml jasnego piwa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Sposób wykonania;
    25 dag mąki przesiać po czym wbić do niej jajka i wlać piwo.
    Całość dokładnie wymieszać, dodając tymianek, sól oraz pieprz.
    Ciasto można zmiksować aby nie powstały żadne grudki, odstawić na 30 minut.
    W między czasie brokuły i kalafior podzielić na różyczki, cukinie pokroić w grube plasterki, pieczarki i boczniaki oczyścić i pozostawić w całości.
    Następnie wszystkie składniki oprószyć mąką, po czym zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *