Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak duszony z marchewką

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 60 dag marchewki
  • 13 dag wędzonej kiełbasy szynkowej
  • 1 łyżka oleju
  • ½ pęczka majeranku
  • 100 ml ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania;
    Kurczaka podzielić na 6 porcji, które obsmażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie kiełbasę pokroić w kostkę i razem z obraną marchewka poddusić na rozgrzanym tłuszczu, po czym posypać majerankiem.
    Przełożyć marchewkę z kiełbasą do naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich kawałki kurczaka, oprócz piersi.
    Oprószyć całość solą oraz pieprzem i podlać piwem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.
    Po tym czasie dołożyć piersi kurczaka.
    Podawać razem z sosem z pieczenia posypane natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *