Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 40 dag kiszonej kapusty
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- 30 dag zmielonej wieprzowiny
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 jabłka
- 1 łyżka ketchupu
- 1 listek laurowy
- jagody jałowca
- kminek
- 200 ml ciemnego piwa
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Główkę kapusty lekko obgotować po czym zdjąć z niej 8 liści a resztę poszatkować.
Dodać do niej jajko, poszatkowaną kiszoną kapustę, mięso oraz namoczoną i odciśniętą bułkę.
Całość dokładnie wymieszać doprawiając do smaku.
Następnie powstały farsz nałożyć na liście kapusty, zwinąć i każdy owinąć plasterkiem boczku.
W między czasie posiekaną cebule zeszklić na oleju razem jabłkami pokrojonymi w kostkę.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, rozłożyć na nich jabłka z cebulką i całość polać piwem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut.